Quantcast
Channel: Survival – Ameritrash.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Dark Moon [8/10]

$
0
0

Dark Moon (DM) is een retheme van een oude Print ‘n Play game, Battlestar Galactica Express (BSG express). Dit was een snelle, dobbelsteen implementatie van de Fantasy Flight Games (FFG) klassieker BSG. Is DM even goed als zijn inspiratiebron?

Spel Informatie
Dark Moon
Evan Derrick
Stronghold Games
2015
3-7 spelers
1-1.5 uur
Engelstalig
BSG?, the Thing?, Hidden Roles, Dice, Betrayal, Space, Survival

dm_setup

Dark Moon setup mock-up. In het midden het bord. De player shields, daaromheen de karakter kaarten en statuskaarten (Infected/Uninfected). Afbeelding van designer Evan Derrick, via BGG.

De ruimte kolonie van Noguchi Masaki Interplanetary Mining Corporation is opgericht om Plutonium te zoeken in space. Na een ongeluk, kwamen twee miners terug met een een rare substantie in hun ruimtepak. Nadat hun periode in quarantaine was afgelopen, begon het moorden. Nu zijn er nog 7 survivors over.. maar wie zijn er ‘infected’?

dm_chars

De survivors

Doel
Het doel van DM is als “uninfected” speler te overleven, terwijl de “infected” spelers proberen de boel te slopen. De “uninfected” spelers winnen zodra er 3 “events” en het final “event” worden opgelost. De events los je op door succesvol ‘Tasks” te halen, terwijl schade aan de outpost, shields of spelers kan worden gedaan als deze tasks mislukken.  “Infected” spelers winnen zodra de shields van de basis is gesloopt, de outpost is gesaboteerd (per schade, verlies je een ability of actie) óf alle spelers in coma zijn (“fatigued”) en hun special ability verliezen.

Er zijn twee type tasks, een daarvan zijn de “Complications”. Dit zijn tasks waarbij je een speler vraagt iets op te geven aan een andere speler (een dobbelsteen bijvoorbeeld). Doet de speler dit, is de task succesvol en leg je een blokje op de event-kaart. Doet de speler dat niet faalt de task en gebeurd er wat negatiefs (bijv. shield damage).
De andere tasks zijn “Malfunctions”. Wanneer zo’n task begint, bepalen de spelers met hun “in/out” token of ze mee gaan doen aan de task. Een “Malfunction” is succesvol wanneer aan het einde van de task tenminste een bepaalde (positieve) waarde aan dobbelstenen is gedobbeld en ingezet. Elke speler die meedoet aan de task, rolt in turn order ACHTER het spelershield de dobbelste(e)n(en). Per rol die je als speler doet moet je 1 dobbelsteen aan de task toevoegen, dus ook als je als ‘uninfected’ speler alleen negatieve waarden hebt gegooid.  Wel mag je altijd vaker rollen. De dobbelstenen zijn echter voornamelijk negatief (4/6e), dus het wordt steeds waarschijnlijker dat je negatieve getallen rolt naarmate je minder dobbelstenen rolt.

dm_events

De eventkaarten. De gele kaarten zijn “final events” die op de 4e plek van het bord komen en als laatste moeten worden opgelost. Er is op elke kaart plek voor een aantal blokjes (succesvolle tasks). Elke kaart heeft ook een speciaal effect dat “At the start”, “during” of “when completed” (negatieve) effecten heeft.

dm_board

Het bord van DM. Bovenin komen de event kaarten te liggen die je moet proberen te overleven als “uninfected” speler om te winnen. Shield Control, Outpost Status én Life Support zijn manieren om als “infected” speler te winnen.

Setup
De setup van DM is verschillend voor verschillende spelers aantallen. Uiteraard leg je het bord op tafel. Het bord begint met 2 schade op shields en 2 schade op de outpost. Schade aan de outpost blokkeert bepaalde speler acties. Daarnaast pak je een een van de twee ‘task decks’. Deze decks zitten vol met opdrachten die je als groep moet vervullen, er is een task-deck voor 4 én 6 spelers, en een deck voor 3, 5 en 7 spelers.

dm_player

Setup voor 1 speler. Het spelerbord, met een samenvatting van alle acties. Een special ability kaart én de infected kaart.

Iedere speler krijgt een karakterkaart én daarna het bijbehorende speler shield. Elke speler krijgt 4 dobbelstenen, 2 zwarte “sterke” dobbelstenen en 2 rode “zwakke” dobbelstenen.  Eveneens krijgt elke speler een “in/out” token, om aan te geven of ze tijdens stemrondes willen stemmen of niet.
Met behulp van de Fatigue tokens wordt een commander voor de kolonie bepaald, door willekeurig 1 van de fatigue tokens te trekken. Als laatste krijgt iedereen een geheime “infected” of “uninfected” kaart. Er staat op elke “infected” kaart wat extra tekst, dus je moet iedereen even de tijd geven de kaart goed te leven. Het spel begint met elke speler als “unrevealed” en dus als “uninfected”, al zijn sommige spelers stiekem wél “infected”.
Als laatste kiest de commander pakt de commander 2 final event en daarna 2 normale event kaarten en kiest er van beide 1 om mee te beginnen.

Ronde-Overzicht
De crux van de game is voor ‘uninfected’ spelers om tasks te halen, en voor ‘infected’ spelers om tasks te saboteren. Voor elke task die je haalt, komt er een blokje op een event te liggen én vordert het spel.

Daarna kan je één actie kiezen uit de volgende acties:
dm_player

  1. Repair. Repareer de shields, een ‘fatigued’ speler óf de outpost. Rol 3 dobbelstenen achter je shield, waarbij je 1 positieve dobbelsteen moet afleggen aan de gemeenschappelijke voorraad om een succesvolle repair uit te voeren.
  2. Lone Wolf.  Investeer in het halen van een event kaart. Rol 3 dobbelstenen achter je shield, waarbij je 2 positieve dobbelstenen moet afleggen aan de gemeenschappelijke voorraad. Lukt dit, ben je een stap dichterbij het halen van de event kaart.
  3. Issue Order. Geef je eigen actie op om twee acties aan een andere speler te geven.
  4. Call Vote. Met deze actie initieer je een vote om iemand als “Infected” in quarantaine te plaatsen OF juist op te lossen. Iederen kiest een dobbelsteen én verstopt deze in zijn hand. Iedereen laat tegelijk zien wat die gestemd heeft. Rode dobbelstenen zijn voor quarantaine, zwart tegen. Je kan ook zonder dobbelsteen stemmen, dan telt je stem gewoon niet mee.Wordt je als speler in quarantaine geplaatst, mag je nog maar 2 dobbelstenen rollen, geen task kaarten meer pakken óf Repair acties uitvoeren.
  5. Reveal as Infected. Err.. Hierover meer bij de ronde als infected.

Aan het einde van je beurt resolve je als “uninfected” speler een task, die je in het geheim uit twee taken mag kiezen. Zoals eerder uitgelegd zijn er hierbij “Complications” (de tasks met een plaatje), die meer sociaal van aard zijn én “Malfunctions”, die een target waarde hebben en waarmee je met dobbelstenen die moet proberen te halen. Ben je succesvol, vordert een event anders gebeurd er wat negatiefs.

dm_tasks

Wat task kaarten. De difficulty van de task kaarten is de waarde die aan het eind van de task aan dobbelstenen moet zijn gehaald. De kaarten met een plaatje laten een andere speler iets opofferen.

Wanneer een ‘uninfected’ speler zich “revealed” als “infected”, mag de speler zijn “Infected” ability uitvoeren die op zijn “infected” kaart staat. Zijn Fatigue token én karakter worden afgelegd en de speler krijgt een “Infected” player shield ter vervanging.

received_10153522672190859

Elke “infected” speler mag in zijn beurt kiezen uit verschillende acties:

  1. Interference. De speler pakt 3 Event-kaarten en mag er zoveel als de speler wil naar de aflegstapel gooien.
  2. Energy spike. Als er minder dan 2 schade aan de shields is, mag je de shields beschadingen en shields testen. Bij een shields test rol je een dobbelsteen en vergelijk je je resultaat met het icoon dat in het eerstvolgende lege vakje voor shield damage. Rol je wat daar staat, mag je de Outpost óf Fatigue token pakken en deze locaties beschadigen. Liggen er 2 of meer shield schade, mag je alleen shields testen.
  3. Sabotage. Plaats het Sabotage token op Shield Control, Outpost Status óf Life Suport. Wanneer “uninfected” spelers op deze plek een reparatie uitvoeren moeten ze twee dobbelstenen (of zoveel ze nog over hebben) weggooien om het Sabotage token te verwijderen.
  4. Test Commander. De Commander rolt dobbelstenen. Heeft hij geen positieve dobbelsteen gerold mag de Infected speler een Shield, outpost óf Fatigue token pakken.
  5. Demoralize. Alle spelers moeten hun zwarte “strong” dobbelstenen inleveren voor rode “zwakke” dobbelstenen.

De infected speler heeft geen Events te resolven en mag niet stemmen. Wel mag hij in Tasks van Uninfected spelers mee doen.

Conclusie
Dark Moon is een lastige game om voor mij te beoordelen, aangezien ik een groot liefhebber was van Battlestar Galactica. Door omstandigheden heb ik die game inmiddels al lange tijd niet meer gespeeld én mis ik het gevoel van spanning dat BSG oproept. BSG is een van de eerste boardgames waar ik ‘verliefd’ op werd, en heeft als dusdanig dan een speciaal plekje in mijn hart. Wat ik van BSG heb overgehouden is een liefde voor verraad, poker faces en witch-hunts. Dark Moon roept voor mij diezelfde spanning, verdachtmakingen én gevoel van verraad op die ik in BSG ervaar. Dat vind ik erg knap in een ‘dice’ versie van een uur. Het uitvoeren van tasks, kijken hoe mensen met hun dobbelstenen omgaan én of het erop lijkt dat ze de taak te laten mislukken is erg leuk in Dark Moon. Al met al, ben ik daarom erg te spreken over de gameplay.
Waar ik minder over te spreken ben zijn de componenten en daarmee het thema in Dark Moon. Stronghold Games is natuurlijk geen Fantasy Flight, maar ik ben toch wat teleurgesteld in de componenten. De speler shields zijn aan de kleine kant én zakken een beetje onderuit. Opzich geen probleem, maar wel een verbeterpunt. De houten dobbelstenen zijn ‘ok’, maar erg licht en basic uitgevoerd. Het zijn simpele geverfde houten dobbelstenen met standaard cijfers. Custom dice met een leuker font had een thematische extra geweest. Het bord, vind ik zelf ook niet zo heel mooi, al is functioneel en wel duidelijk. Het artwork op de kaarten vind ik ook een beetje gemixt. De task en event-kaarten zien er opzich prima uit, maar de gezichten van de mensen zien er wat raar verwrongen uit voor mijn gevoel. Ik moet dan tot mijn spijt bekennen dat ik -voor de prijs van Dark Moon- gehoopt had op een mooiere uitvoering die me thematisch ‘meer’ had gedaan dan dit thema. Daardoor ben ik eigenlijk misschien nog wel nieuwsgieriger naar BSG express geworden..
Dat gezegd hebbende, vind ik Dark Moon WEL een fantastische game. Voor mij doet het precies wat ik in een hidden rol/traitor game verwacht en doet dat in een uur. Daarmee zit het precies tussen lange Ameritrashy games als BSG en lichtere games als the Resistance (de Mol) in. De componenten en het niet zo volebare thematische sausje staan voor mij een (nog) hoger cijfer in de weg. Maar het spel, erg knap gedaan van designer Derrick Evans, ik ben fan.

jgDeze review is mede mogelijk gemaakt door webwinkel Jester Games, de goedkoopste webwinkel in het Nederlands taalgebied (link). Jester Games heeft een demo exemplaar van Dark Moon voor review beschikbaar gesteld. Uiteraard heeft het ter beschikking stellen van Dark Moon geen invloed op onze waardering van Dark Moon. Er zijn geen officiële banden tussen Jester Games en Ameritrash.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5